Weboldal karbantartás és fejlesztés

Mit jelent pontosan a honlap karbantartás?

Elsősorban az alapszoftvernek és kiegészítőinek (pluginok) biztonsági frissítését. Nagyjából havonta jelenik meg új biztonsági frissítés a fő szoftverekhez. A kiegészítő szoftverek támogatják az oldal tűzfal rendszerét, a szövegszerkesztést, keresőoptimalizálást stb… Kb. 2-3 hetente jelenik meg olyan frissítés, amelynek elmulasztása a weboldal hibás működését vagy a sebezhetőségét okozza.

A frissítések előtt minden esetben érdemes a teljes honlap tartalmáról és az adatbázisról biztonsági mentést készíteni, hogy ha valami hiba lépne fel akkor vissza tudjuk állítani a honlapot a legutolsó hibátlan állapotába.

Számtalan weboldal esetében tapasztaljuk azt, hogy nincs rendszeres karbantartás. Ami annyit jelent, hogy a szoftverek frissítése és a biztonsági mentések elkészítése. Ezek hiányában működési hibák léphetnek fel. Esetleg lelassul a honlap vagy olyan tartalmak jelennek meg amikhez semmi közünk nincs. Nagyon nagy károkat tudnak okozni az előbbi problémák.

A honlap visszaállítása és a hibák kijavítása mellett egy komolyabb problémával is szembesülünk, amit sokkal nehezebb kijavítani. Az pedig a bizalom vesztés és hiteltelenné válás. Ezeket sokkal nehezebb és sokkal drágább visszaszerezni azzal szemben mintha lenne folyamatos weboldal karbantartás.

Senki sincs biztonságban!

Automata robotok járják az internetet és keresik az elavult weboldalakat, szoftvereket és alkalmazásokat ahova beférkőzhetnek és feltörhetik azokat. Ilyenkor weboldalunk kódrészébe illegális oldalakra irányító linkeket ágyaznak be, vagy spameket (kéretlen levél) küldenek ki a nevünkben, esetleg vírust helyeznek az oldalunkra amivel tovább fertőzünk másokat. Ezek ellen sikerrel védekezhetünk ha a weboldal elkészülése után sem hagyjuk azt magára.

Egy weboldal készítés és fejlesztés nagy koncentrációt és elmélyedést igényel az adott projektet illetően. Ha szétziláljuk a napjainkat monotonitást igénylő apró munkákkal, rendkívüli módon lecsökkentjük a saját hatékonyságunkat. “Egy webfejlesztőnek ez a kis munka csak egy pillanat. Nem is szabadna pénzt kérnie ezért, annyira egyszerű.” A valóság azonban sokkal távolabb áll ennél a megállapításnál.

Általánosságban az az elképzelés, hogy egy szakember minden tud. Elvárás, hogy mindenre legyen kész megoldása. Az igazság azonban az, hogy egyes feladatok utána járást, szakirodalom tanulmányozást és dokumentáció kutatást igényel. Van egy régi mondás ezzel kapcsolatban ami még ma is helytálló : “Az autószerelőnél egy kalapács ütés 8001 Ft-ba kerül. Ebből 1 Ft munkadíj és 8000, hogy tudja hova kell ütni.”

Miért drága a sürgős munka? 

Projekteket és betervezett munkákat viszünk amiket félre kell tenni. Ebből kifolyólag csúszás áll be amit valahol le kell dolgozni. Ezt csak valamilyen túlórával esetleg hétvégi munkával tudunk behozni. A tervezetlen munka mindig drágább. Ha egy tartalom frissítést nem végzünk el időben az okafogyottá ami aztán valamilyen veszteséggé válik.

Ügyfeleink megfelelő kiszolgálása végett természetesen elvégezzük a kért kisebb fejlesztéseket, új tartalom megosztásokat vagy javításokat. Ezeket viszont 90 napos átfutási idővel egyedi díjazás ellenében tudjuk vállalni. Érdemes megfontolni, hogy mennyivel előnyösebb egy általunk kínált “Webmester” szolgáltatás megrendelése.

  A “Webmester” szolgáltatásunk az alábbiakat tartalmazza:

  • Kért tartalom frissítés és kisebb fejlesztések elvégzése 72 órán belül
  • Domain és tárhely lejárat figyelése és emlékeztető email kiküldése az ügyfélnek
  • Domain és tárhely szolgáltatónál fellépő esetleges hibák kezelése
  • Havonta biztonsági mentés készítése a weboldalról és annak tárolása saját tárhelyen
  • Alapszoftver frissítése a legújabb változatra
  • Kiegészítő szoftverek rendszeres frissítése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük