A domain név fogalma

A domain internetes cím, egy egyedi internetes azonosító.

A www : World Wide Web, vagyis világháló.

A domain név utolsó két (vagy három, vagy négy) betűje legtöbbször az országot jelöli, de lehet például “com” és “eu” is az utolsó jelölő tag. A com a commercial, vagyis a kereskedelmi szó rövidítése, az eu pedig az Európai Uniódomain végződése, mely 2006.április óta az Uniós állampolgárok, cégek, szervezetek részére szabadon regisztrálható a “first come, first served” (vagyis aki először kéri, az kapja) elv alapján.

A domain név lehet ékezetes is, a betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat. A .hu domain térben (vagyis a .hu végződésű neveknél) 2004 óta van lehetőség ékezetes domain nevek igénylésére. Az igénylés menete ugyanaz, mint az ékezet nélküli domain-eknek.

Hogyan találhatok meg egy céget az interneten?

Ha ismerjük egy cég domain-nevét, azt elég beírni valamelyik böngésző kereső sorába, és máris az adott honlapon találjuk magunkat. Ha nem emlékszünk a pontos névre – hiszen itt minden kötőjel is számít – a keresőmotorokhoz kell fordulnunk segítségért.

 

Miért fontos a saját domain név?

Léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, ahol 10 perc alatt készíthetünk maguknak egy domain nevet, illetve egy honlap tárhelyet. Bizonyos esetekben ezek is megfelelnek (főleg ha a barátainknak készítünk weboldalt, ahol a családi fotókat szeretnénk közzétenni), máskor azonban inkább a saját domain ajánlható.

 

A saját domain név előnyei:

Komolyság – megalapozottságot és lekövethetőséget ad a cégünknek, vállalkozásunknak
Megjegyezhetőség – könnyebben megjegyezhető, mint egy bonyodalmasabb ingyenes tárhely címe
Keresőkben elfoglalt jobb pozíció – a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, közte a megfelelő domain név választástól, illetve az adott tárhely programozási jellemzőitől. Az ingyenes tárhelyek felső sávjában egy reklámcsík látható, ennek biztosítása pedig úgynevezett frame-es szerkezettel történik. Ezt a szerkezetet pedig a keresőrobotok nem nagyon kedvelik.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy az általam választott név szabad-e?

Tovább »